mental hälsa

Psykisk hälsa är en viktig del av det allmänna välbefinnandet. Om du vidtar rätt åtgärder för att förbättra din mentala hälsa kan du känna dig mer fokuserad och energisk, öka din produktivitet och skapa en mer positiv syn. Här är sex vetenskapligt underbyggda sätt att förbättra den mentala hälsan:

  1. Motionera regelbundet – Regelbunden motion hjälper till att minska stress, ångest och depression samtidigt som den främjar bättre sömnvanor och förbättrad kognitiv funktion. Studier har också visat att fysisk aktivitet frigör endorfiner och serotonin som kan bidra till att förbättra humöret.
  2. Ät näringsrika livsmedel – Genom att äta en balanserad kost full av frukt, grönsaker, proteiner, fullkornsprodukter, mejeriprodukter och hälsosamma fetter får du de näringsämnen som din kropp behöver för fysisk och psykisk hälsa. Se till att få i dig gott om vitaminer som B12 och D3 för energi, fokus, klarhet i tankarna och till och med förbättrat minne!
  3. Få sömn av hög kvalitet – Sömnbrist har kopplats samman med olika psykiska tillstånd som depression, ångeststörningar, humörstörningar, missbruksstörningar, bipolär sjukdom, schizofrenispektrumstörning (SSD), ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) osv. Att få mellan 7-9 timmars kvalitetssömn per natt är viktigt för en god psykisk hälsa, så försök att skapa en lugnande sömnrutin som inkluderar att stänga av skärmar ett par timmar före sömnen.
  4. Ta tid för dig själv – Det är viktigt att ta pauser från arbetet eller skolan varje dag för att avstressa och utöva egenvårdsaktiviteter som yoga eller meditation, vilket kan bidra till att minska stressnivåerna och samtidigt främja en känsla av inre frid. Att göra aktiviteter som ger dig glädje i livet, som att läsa en bok eller lyssna på musik, är också bra sätt att varva ner!
  5. Anslut dig till andra – Att umgås med vänner eller familj förbättrar vårt känslomässiga tillstånd genom att öka känslor av glädje och lycka samtidigt som stresshormoner som kortisol sänks i våra kroppar, så se till att du tar dig tid från karantändagarna för att ansluta dig till andra via videosamtal eller telefonsamtal regelbundet!
  6. Öva dig i mindfulness – Mindfulness är ett effektivt sätt att hantera negativa tankar när de dyker upp genom att hjälpa oss att observera dem i stället för att döma dem. Att öva mindfulness genom andningsövningar eller att föra en tacksamhetsdagbok är båda kraftfulla verktyg för att förbättra det känslomässiga välbefinnandet på lång sikt!

Detta är bara några vetenskapligt underbyggda idéer som du kan använda för att förbättra din mentala hälsa redan idag! Se till att prata med en sjukvårdspersonal om du har mer allvarliga problem eftersom varje fall är annorlunda och bör behandlas individuellt professionellt!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *